KAKO ODABRATI MADRAC?

Datum objave: srijeda 8 ožujka 2017

Objavio: Administrator

Kako odabrati madrac?

Spavanje nas osvježava i regenerira više nego išta. Kvalitetan san nas odmara i čini nas vedrim te je nužna stvar za naše normalno svakodnevno funkcioniranje. Iako provedemo 33% vlastitog života spavajući, na odgovarajuću podlogu spavanja, madrac, obratimo pažnju tek onda kada počnemo imati problema s nedostatkom sna.
 
Navike spavanja
Prije kupovine madraca trebate prepoznati i preispitati neke svoje potrebe ili navike spavanja. Budite sigurni da je kupovina madraca ulaganje u vlastitu kvalitetu života te da je kupovina madraca nešto što se ne događa svaki dan. Razmislite, u kojem položaju najčešće spavate, koje su podloge više kompatibilne Vašem tijelu (mekše ili tvrđe), ako kupujete bračni madrac koja dimenzija bi bila najbolja opcija, patite li od alergija? Industrija sistema za spavanje je daleko otišla u tehnološkom smislu i budite sigurni da među našim madracima se krije Vama odgovarajući, a prepoznati se može ako i Vi prepoznajete svoje navike spavanja.

Kako i koliko ljudi spavaju?
Postoje tri navike, ili oblika spavanja kod ljudi. Možemo spavati: na strani, na leđima te na stomaku. Prema istraživanjima na strani spava ili zaspe 57% spavača, na leđima spava ili zaspe 17% spavača, na stomaku 11% dok ostali kombiniraju položaje u toku noći. Svaki od tih vrsta spavanja ima svoje prednosti i nedostatke ali dominantna dva načina spavanja i to na leđima te na boku se smatraju najzdravijim. Spavanje nam pomaže unaprijediti imunološki sustav, i također može balansirati naš apetit pomažući da reguliramo nivo hormona ghrelina i liptina koji imaju ulogu u određivanju osjećaja sitosti. Kada ne spavamo dovoljno osjećamo da trebamo više jesti što dovodi do pretilosti. Da bi se svako ljudsko biće naspavalo potrebna je različita količina vremena. Za bebe je potrebno cca 16 sati spavanja svaki dan, za djecu od 3-12 godina 10 sati, od 13-18 godina 10 sati, od 19-55 8 sati a preko 65 godina 6 sati spavanja. Jedna trećina života koju prespavamo, daleko je od toga da ne igra ulogu u ostale dvije, naprotiv direktno utječe na energiju i uspješnost druge dvije trećine našeg života. Spavanje je aktivna faza za tijelo kada daje neophodno održavanje tijelu da bi osiguralo fizičko i mentalno blagostanje. 
 
Spavanje na boku
Spavanje na boku koje je najzastupljeniji oblik spavanja s 57% ima svoje prednosti koje se ogledaju u olakšanoj cirkulaciji krvi u tijelu, što je posebno bitno za trudnice kojima se ovaj način spavanja i preporučuje (i to na lijevoj strani). Kod spavanja na boku uveliko se smanjuje mogućnost hrkanja za vrijeme sna. Spavanje na boku zbog pritiska glave odnosno lica na jastuk može dovesti do pojave bora. Dok spavamo na boku pritisak na rameni dio i dio kuka se povećava jer upravo na tom dijelu tijelo vlastitom težinom vrši pritisak na podlogu što može dovesti do bolova u tim djelovima tijela ako madrac nije odgovarajući. Zbog toga osobe koje obično spavaju na ovaj način udobnost pronalaze u mekšim ili umjereno mekanim madracima. Ključna stvar je u rasterećenju pritiska na ramena i kuk kako biste se probudili odmorni i naspavani. Idealan jastuk za spavače ovog tipa je visočiji jastuk koji će popuniti prazninu iznad ramena tako da glava i vrat budu u neutralnom položaju. Madraci sa zonama također mogu biti opcija za ovu vrstu spavanja. Razmislite o : Madrac Memory 4+16, Madrac Ortopedico, Madrac Dalia, Madrac Prestige, Madrac Galileo, Madrac Onix, Madrac Cooler.
 
Spavanje na leđima
Spavanje na leđima je po nekima i najzdraviji oblik spavanja kojeg preferira 17% spavača. Spavanje na leđima olakšava Vašoj glavi, vratu i kralježnici da zadrži prirodan položaj. Za vrijeme spavanja na leđima onemogućeno je vraćanje želučane kiseline zbog položaja glave u nivou iznad stomaka, dok neutralan položaj tijela spriječava pojave bolova u leđima i vratu. Također ne vrši se pritisak na lice spavača te nema pojave bora koje mogu nastati pritiskom lica na jastuk. Međutim, kod ovoga načina spavanja može doći do pojave hrkanja kao negativnog efekta. I ovi spavači koji preferiraju leđno spavanje, trebaju posvetiti pažnju za odabir odgovarajućeg madraca tako što bi pažnju trebali usmjeriti ka onim madracima koji se mogu smatrati srednje tvrdim do tvrdim madracima. Takvi madraci pružaju potporu tijelu kakvu ono treba a obratite pažnju na: Madrac Luna Extra, Madrac Erato, Madrac Pluto, Madrac Dalia Plus, Madrac Zen Dream Plus.
 
Spavanje na stomaku
Spavanje na stomaku je opcija koja je predmet navike 11% spavača. Najnezdravija pozicija za spavanje u odnosu na dvije gore navedene koja dovodi do otežanog stavljanja kičme u pravilan položaj, ističe pritisak na zglobove i koljena što dovodi do iritacije živaca te utrnuća, a i zbog položaja glave vrlo često i do bolova u vratu. Međutim, u ovom položaju teško može doći do hrkanja i eventualnog uznemiravanja partnera tim nezgodnim zvukom. Kod ove vrste spavanja jastuk je poželjno da bude tanak ili da ga čak i nema. Madrac koji se čini logičnim izborom je madrac srednje-normalne mekoće koji može Vaše tijelo na najbolji mogući način poduprijeti ali i pružiti mu osjećaj udobnosti. Razmislite o: Madrac Basic, Madrac Luna, Madrac Memory Roll 3+12, Madrac Zen Dream.

Obratite pažnju na:
TIP  MADRACA: Postoje različiti tipovi madraca, kao što su madraci sa žičanim jezgrom, madraci od meke poliuretanske pjene, madraci od memory pjene. Najbolji madrac je onaj koji vam nudi najbolju potporu tijelu i koji je najudobniji za Vas.
PODLOGA MADRACA: Podloga madraca apsorbira njegovu težinu i pritisak, te utječe na ispravnu funkciju madraca, i produžuje vijek trajanja madraca. Fleksibilna letvičasta podloga daje madracu mogućnost da u potpunosti ostvari funkciju za koju je namijenjen, da prirodno podupire tijelo tokom spavanja te poboljšava ukupni dojan udobnosti za 30%.
TVRDOĆA  MADRACA: Ne mora uvijek značiti da tvrđi madrac znači i bolji madrac. Pretvrd madrac ne podupire tijelo ravnomjerno i pridržava samo najteže dijelove tijela. Premekan madrac se uliježe i ne dopušta kičmi održavanje njene prirodne linije. Nijedna od ovih situacija ne omogućava Vašem tijelu da se odmori tokom sna, jer mišići cijelu noć rade nastojeći namjestili tijelo u udobnu poziciju.
UDOBNOST MADRACA: Kada kupujete madrac dajte sebi vremena da ga isprobate ako imate tu priliku. Lezite na madrac i namjestite se u poziciju u kojoj inače spavate. Okrenite se sa jedne strane na drugu. Ako spavate sa partnerom, testirajte madrac zajedno kako biste bili sigurni da oboje imate dovoljno prostora za neometano spavanje. Uvjerite se da li madrac podržava  prirodno savijanje Vaše kičme.
TRAJNOST MADRACA: Trajnost madraca zavisi od kvalitete materijala od kojeg je izrađen kao i načinom eksploatacije istog. Obratite pažnju na građu jezgre madraca (unutrašnjeg dijela), kao i na vrstu materijala kojom je obložen. 
Cijena madraca zavisi od materijala od kojeg je napravljen, od kvaliteta konstrukcije i od veličine madraca. Stoga kupnju madraca gledajte kao ulaganje. Ne tražite samo najnižu cijenu, nego pogledajte najbolju vrijednost koju Vam nudi. 
    
Za više informacija kontaktirajte nas putem maila lobbyrooms@arm.hr

Facebook komentari
Kategorije proizvoda
Moja lista želja

Lista želja je prazna

Detalji Pošalji

BRZI KONTAKT

5 + 6 =
Pošalji